Tweede les geleerd, confronterende waarheid, financiële onafhankelijkheid

Origineel had ik deze post “Spannend, dag 2, keuzes, doelen, plannen” genoemd. Alleen aan de datum van deze tekst kun je zien dat het toch niet gelukt is. Met alle dingen die om mij heen blijven doorlopen, is het om beetje bij beetje, stapje voor stapje hier structuur in te brengen. Het leven gaat gewoon elke dag hoor, en rigoureuze aanpassingen zijn meestal moeilijker vol te houden, dan kleine aanpassingen en die telkens te stapelen. Nu even een stapje terug en bij het begin beginnen.

Financiële onafhankelijkheid en passief inkomen, zijn beide uitdrukkingen die een context nodig hebben. Deze woorden klinken erg gemakkelijk zonder dat er een context bij is. Onafhankelijkheid betekent dat je meerdere vormen van inkomen hebt, niet dat je het niet meer nodig hebt. Passief betekent juist dat het een herhalend inkomen is, waar bij het “meeste” werk van te voren wordt gedaan. Wanneer je er met nuance naar kijkt is het minder een utopie, maar meer een keuze van leven.

De waarom

De waarom is het startpunt. De doelen die je stelt in het leven, bepalen voor een gedeelte welke keuzes je maakt. Voor mij is het dat ik wanneer kinderen in beeld komen, het huishouden kan draaien op een inkomen en dat de rest optioneel is. Tevens wil ik geen kapitaal over de brug gooien, dus het liefst wisselen van een huurwoning naar een koopwoning. Kapitaal opbouw voor mijn toekomstig gezin staat eigenlijk centraal in mijn doelen, dit om ze een stabiele omgeving te geven. Daarnaast heb ik nog een aantal randzaken die voor mij het leven mooi maken die als doelen erbij komen. Het geluid verzorgen op evenementen is voor mij een grote passie en een hobby waar ik graag nog vele jaren van wil genieten. Tevens heb ik samen met mijn vriendin een Mercedes 207 camper, die we samen opknappen. Hieronder heb ik ze nogmaals nog even samengevat.

  • Eigen koophuis met een hypotheek op 1 naam.
  • Huishouden op 1 inkomen
  • Bedrijfshal op eigen terrein als werkplaats voor mijn geluid en voor de 207.

De hoe

Wanneer je op financieel vlak veel middelen nodig hebt om je wensen waar te maken heb je een aantal tactieken die je kunt toepassen.

De twee grote strategieën daarin zijn het sneller meer gaan verdienen voor hetzelfde werk. Mensen die dit toepassen worden ook wel job hoppers genoemd. Job hoppers wisselen vaak van baan, omdat de opslag die je vaak krijgt bij een ander bedrijf voor hetzelfde werk, is vaak hoger dan dan als je de jaarlijkse salarisverhoging afwacht. Loyaliteit wordt in dat opzichte dus niet beloond. De tweede strategie daarin is differentiëren van de inkomstenbronnen, ook wel financiële onafhankelijkheid genoemd.

Financiële onafhankelijkheid

Bij financiële onafhankelijkheid ga je kijken naar verschillende bronnen van inkomsten die je met elkaar kan combineren. Het is een beetje alsof je meerdere bijbaantjes erbij neemt. Iets in Amerika bijvoorbeeld erg normaal is, omdat je daar van een inkomen niet altijd kunt rondkomen. Hier in Nederland is dit vaak anders is meer optioneel dan daar. Dus dat creëert hier kansen, kansen op een eerder met pensioen, eerder een koophuis en toch die mooie vakanties. Het bied meer mogelijkheden.

De meeste lange termijn inkomens doe je door waarde te creëren voor anderen, zodat zij jou daarvoor willen betalen. Dit kan in de fysieke wereld, maar ook digitaal. In de digitale wereld zie vaak YouTube/vloggers, mensen die cursussen aanbieden, podcasts, blogging, affiliate marketing en crypto. Daarnaast heb je platformen die je online klusjes laten doen, online bijscholen, vertalen, en klusjes op platformen zoals Upwork en Fiverr.

Het plan

Welk plan je ook pakt voor het inkomen, de grootste factor in het plan is tijd. Wanneer je volhoud en structureel eraan blijft werken, kom je altijd ergens. Voor mij is het eerst nu rond kijken hoe andere partijen dit aanpakken en welke middelen ik daarvoor in kan zetten. De start die ik ga maken is om te proberen elke dag op mijn blog te gaan schrijven. Dit om goed mijn groei te documenteren en voor mijzelf naslag werk te hebben. Tevens denk ik dat andere mensen die hier interesse in hebben, hiervan kunnen leren. In mijn ogen is niet per se kennis macht, maar wel macht is hoe je het toepast.